Deto d.o.o. je učesnik programa UNDP-a

objavljeno u: Aktuelno | 0

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) u decembru 2020. godine pokrenuli su projekat „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije“.  U januaru 2021. objavljen je konkurs za pojedinačne projekte iz ove oblasti, na koji smo aplicirali sa projektom „kutijice.com“ koji sa uspehom razvijamo već punih 8 godina

Nije mala stvar…

Sa velikim ponosom možemo da se pohvalimo da je naša aplikacija ušla u uži izbor. Tako smo postali jedna od tridesetak kompanija obuhvaćenih akceleratorom. Trenutno smo angažovani na obuci koju vode domaći i strani eksperti iz ove oblasti. Tu kroz radionice i predavanja, pokušavamo da poboljšamo naše projekte. Faza akceleracije se nastavlja do kraja ove kalendarske godine, zatim sledi selekcija najzrelijih projekata i potpisivanje ugovora o sufinansiranju. Impementacija najuspešnihih sufinansiranih projekata će će biti izvišena 2023 i 2024., a monitoring, izveštavanje  i evaluacija će se nastaviti i u 2025 i 2026. godini.

Po čemu su to kutijice.com ekološki projekat?

Ako pažljivije proučite sajt,  videćete da je mala kartonska ambalaža kojom se sajt pretežno bavi, većim delom izrađena od tzv. „tehničkog viška“. U pitanju su najskupoceniji papir i karton koji iz tehničkih razloga završava u otpadu još u samom proizvodnom procesu. Problem je u tome što se većina grafičkih proizvoda pravi na većem formatu papira nego što je to zaista neophodno. Ideja projekta se u najkraćem svodi na to da umesto da tehnički višak vraćamo u reciklažu, pokušamo da ga u što većoj meri iskoristimo već u samom procesu proizvodnje. Bukvalno na marginama drugih proizvoda pravimo lepe i korisne stvari. Na taj način postižemo dvostruku uštedu materijala i trostruko smanjenje gasova staklene bašte. Zato što je postupak reciklaže starog papira energetski i do dva puta zahtevniji od proizvodnje standardnog papira.

Za ostvarenje tog cilja oko sajta i pratećih društvenih kanala organizujemo čitavu malu zajednicu. Sastavljenu od štampara, dizajnera, kreatora sadržaja, edukatora, hobista… Ali i klijenata/kupaca koji osim društvene koristi u celom projektu vide i jasan lični, materijani interes. Korist od takvog pragmatičnog pristupa je višestruka – finansijska, ekološka i edukativna, a efekti dugoročni i skalabilni. Osim toga, projekat se bavi i ugroženim i ranjivim grupama. Podstiče njihovo socijalno osnaživanje i profesionalni napredak. A ima i čitav niz drugih zanimljivih aspekata, pravaca razvoja i društeno korisnih uticaja…

Kuda dalje?

Naš uspeh je delom već postignut, jer i samo učešće u ovom međunarodnom projektu predstavlja svojevrsnu potvrdu da je ono na čemu godinama mukotrpno radimo na sajtu kutijice.com – ideja na dobrom putu. Naš projekat će se svakako nastaviti  da se razvija svojim tempom i dalje, bez obzira na formalne rezultate „izazova“, a nova znanja i kontakti koje steknemo u toku projekta će nam biti dragocena pomoć u daljem radu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *