Izrada alata, prototipa, probnih modela i uzoraka
/ Promo kutija za praline „Vancouver 2010“ (Kanada) /

Izrada alata za isecanje (štancni) je verovatno najvažnije deo procesa prilikom izrade ambalaže, P.O.S, promotivnih i sličnih složenih grafičkih proizvoda. Ovi alati se retko kada prave bez prethodnih probnim modela. Čak i kod jednostavnijih proizvoda uobičajeno je da se pre štampe većeg obima urade probni otisci.

Probni modeli, prototipi i uzorci mogu da predstavljaju značajan trošak u finalnoj kalkulaciji. Ovi modeli mogu biti u razmeri (umanjeni), ili u pravim dimenzijama (1:1), za šta se najčešće koristi digitalna štampa (laser, ploter itd). Kada to budžet i okolnosti dozvoljavaju vi uzorci se rade i u klasičnoj ofset štampi, ali je taj postupak znatno komplikovaniji a troškovi značajno veći.

originalne štancovane kese

Ovo je uobičajena praksa za proizvode kod kojih se u realizaciji koriste štancne – alati za isecanje i bigovanje (kod izrade kesa sa usecenim ruckama, specijalnih kutija za promo-proizvode i slično). U takvim prilikama modeli se za sve nove proizvode rade po automatizmu, kao vid kontrole proizvodnog procesa.

Na zahtev klijenta moguće je ovakve modele uraditi i sa ilustrativnom štampom, u formi prototipa. Pošto se takvi modeli najčešće izradjuju ručno, njihova izrada zahteva veliko strpljenje, pedantnost i – vreme!

Troškovi za izradu modela

Troškovi za izradu modela uzoraka i prototipa, mogu iznositi u zavisnosti od korišćene tehnike, dimenzija, i složenosti. Mogu biti  od nekoliko evra do nekoliko desetina (pa i stotina) evra.

Posebno skupa varijanta je izrada probnih otisaka u ofset tehnici. Jedan otisak u takvoj situaciji ima cenu manjeg tiraža. Zato se to radi samo kada su u pitanju veoma velike (i skupe) serije. Alternativa je korišćenje profesionalnih kalibrisanih digitalnih mašina za probne otiske, što obično košta nekoliko desetina evra po jednom otisku. Problem je što je i ova tehnika relativno spora i komplikovana /osim kod jednostavne CMYK štampe/ i nikada nije potpuno identična ofsetu (u slučaju SPOT boja radi se samo o simulaciji, a UV-lak, zlatotisak, i slično – nisu ni podržani).

Naša poslovna politika je da i u ovakvim situacijama pronadjemo neko optimalno rešenje. Vrlo dobri i ekonomični rezultati postižu se izradom umanjenih modela (sa digitalnom štampom na manjem formatu). Takođe i u kombinaciji sa neštampanim modelima u prirodnoj veličini, od PRAVOG materijala (koji često nije dostupan u digitalnoj štampi). Tako se može steći vrlo realna slika o svim važnim karakteristikama budućeg proizvoda. Naravno, naj ekonomičnija varijanta je digitalna simulacija (na monitoru), koja je često sasvim primerena budžetu i konkretnim potrebama.

U posebnim situacijama (kao na video-klipovima u prilogu) ceo ovaj složeni proces se može uraditi i za ekstremno kratko vreme. Ipak je u interesu svih da to bude pre izuzetak – nego pravilo …

/ Za još sličnih video klipova, posetite →naš YouTube kanal /

Okvirne cene usluga:

Iz navedenih razloga teško je precizirati svaki konkretan slučaj, ali je moguće dati nekoliko okvirnih kategorija:

Izrada modela jednostavnijih proizvoda

Kao što su: etikete i nalepnice, magnetni stikeri, kaširani podmetači (nestandarnih oblika), wobleri, i slični jednostavni proizvodi manjih dimenzija. Okvirna cena je 20-40 € u zavisnosti od složenosti:

Izrada alata i modela standardne ambalaže

Kao što su kese, omoti ili kutije jednostavnije (standardne) konstrukcije. Konstrukcija, izrada alata i prototipa za ovu namenu je obavezna pre svakog posla, ali je posao rutinski pa rokovi su relativno kratki. Cena se kreće u rasponu od 40-80 € (za digitalnu štampu) i od 40-120 € za izradu probnih otisaka na ofsetu (cena zavisi od broja boja).

Izrada alata kompleksnih i/ili originalnih kostrukcija

Ova grupa proizvoda je toliko široka, da je moguće predvideti samo donju granicu investicije. Početna cena za ovu vrstu proizvoda se kreće izmedju 80-100 € po alatu.

Podsećamo vas da Deto d.o.o. osim ovog sajta ima još nekoliko specijalizovanih mikro sajtova. Za kartonsku ambalažu specijalizovan je www.kutijice.com, a originalnu reklamnu reprezentaciju možete pronaći na www.lepeze.com – pa ako tragate za nečim sličnim – nemojte oklevati da ih posetite…

Kontaktirajte nas E-mailom ili telefonom za konkretnu ponudu:

→ Pozovite ODMAH!

→ Pogledajte i ovo:

Priprema, likovna rešenja, dizajn, izrada alata
Priprema, likovna rešenja, dizajn
Zlatotisak, blindruk, letterpress...
Zlatotisak, blindruk, letterpress…
Dizajn, izrada alata
Grafički dizajn (&priprema)
Spiralni povez
Spiralni povez (usluga)