Uputstvo za pripremu fajlova za štampu

objavljeno u: akcije, Korisne informacije | 0

Ovo uputstvo za pripremu nije zamišljeno kao neki konačan vodič, ili obavezujući standard. Smisao ovog teksta je da vam POMOGNE da zajdničkim snagama izvučemo maksimum iz vaše ideje i naših tehničkiih mogućnosti. Jedna od stvari na koje smo posebno ponosni je dugogodišnja uspešna saradnja sa velikim brojem kolega, agencija i frilensera. Uvek možete računati na našu pomoć i podršku, a ako pažljivo pogledate ovaj sajt videćete da je dosta energije i truda urošeno upravo u što kvalitetniju saradnju sa spoljnim saradnicima. Kod skoro svakog proizvoda jednostavnim klikom možete preuzeti rasklop, šemu isecanja ili mock-up.

Uputskvo za pripremu smo podelili u četiri ključne grupe pitanja:

Formati fajlova:

– Možete dostaviti bilo koji od standardnih fajlova:  .pdf / .ai / .cdr / .jpg / .tif / …

– Kod vektorskih fajlova obavezno konvertujte sav tekst u objekte (outline/curves)

– Rasterski fajlovi (i svi rasterski elementi, efekti i slično) treba da budu u rezoluciji 300dpi

– Fajlovi treba obavezno da budu u CMYK modu (ili grayscale/monotone za jednobojnu štampu). U vezi štampe dodatnih ili više spot boja, zlatotiska i sl. – najbolje zovite da se dogovorimo

Dimenzije (uputstvo za pripremu):

– Vodite računa da tekst manji od 10 pt ne bude iz sve četiri boje, „ubušen“, u prelivima, itd.

– Dimenzije obrezanog poizvoda uvek treba uvećati za tzv „tehnički prepust“ min +2mm u svim pravcima

– Kod nekih proizvoda gde ima vešestrukog uklapanja, ručnog kaširanja ili isecanja, prepust dodatno povećati.  (Npr. magneti, kaširani podmetači i kutije, itd…)

– Poželjno je da vodite računa i o marginama unutar obrezanog proizvoda. Ne stavljate tekst i drge sčlične elemente preblizu ivice sečenja.

Boje:

– Velike površine iste boje tzv. „fleke“ su zahtevne i traže ponekad više prolaza.Zato ih je najbolje je raditi ih kao „spot“ (mešane boje) tj. kao poseban prolaz

– Boje na ekranu, se uglavnom razlikuju od boja u ofset ili digitalnoj štampi. Što su boje nežnije i kompleksnije ta razlika je veća

– Najsigurniji metod za standardizaciju boje je korićenje ton karti (Pantone) 

– Na tamnim papirima može da se štampa samo srebrnom i zlatnom bojom. Tzv „pokrivna bela“ je polutransparentna i ne preporučuje se sem na vrlo svetlim podlogama.

– kod kolora voditi računa da preterana saturizacija na izlazu igleda „prepečeno“ a slaba kao „isprano“.

– Osim AI nema načina da se slike slabe rezolucije ili sa velikim stepenom kompresije učine prihvatljivim za štampu. A AI je još u eksperimentalnoj fazi. Zato za najbolji kvalitet uvek koristite kvalitetne fotografije, sa što manje ili bez ikakve kompresije.

Isecanje (uputstvo za pripremu):

– alati za isecanje se uvek daju na posebnom lejeru, kao konturna linija debljine 0,5pt, pri čemu je puna linija nož, a isprekidana linija big (za savijanje).

-Ukoliko koristite naše rasklope/ špiglove gledajte da ih uvek stavite na poseban lejer  da bi mogli lako da se odvoje od ostatka pripreme.

– Čak i posle skoro 30 godina sve alate i dalje proveravamo izradom modela 1:1 od pravog materijala. Postoji jako mnogo razloga za to i zato nam verijte na reč. Uvek napravite model,

– Iz istog razloga kod izrade ambalaže uvek insistiramo da nam se dostavi predmet koji se pakuje. Nikakva merenja nisnimanja ne mogu zamenii KONKRETAN MODEL u koji je spakovan KONKRETAN PROIZVOD.

Dodatna uputstva za pripremu…

Neke od njih možete otkriti i sami ako detaljnije pogledate sekciju sajta obaleženu kao → dizajn. Ili ako obratite pažnju na galeriju naših→ idejnih rešenja. Kao što smo već rekli, ovo uputstvo za pripremu nije konačno ni sveobuhvatno.  Postoje i specifične tehnike štampe koje imaju svoja pravila i zahteve, na primer→ zlatotisak, blindruk, letterpress… Ali i separatna UV- štampa, ili specialne vrste sitoštampe. Proizvod može biti i dodatno obogaćen isecanjem u nekom neobičnom obliku (tzv. štancovanem). Sve pomenuto se može dodatno obogatiti specijalnim materijalim. Izbor ekskluzivnim papira i kartona… Na prvi pogled priča je zaista komplikovana, ali u atmosferi saradnje i dogovora, svi ti tehnički problemi su lako rešivi i ne oklevajte da nas konsultujete.

Mi smo tu zbog vas!

Podsećamo vas da Deto d.o.o. osim ovog sajta ima još nekoliko specijalizovanih mikro sajtova. Za kartonsku ambalažu specijalizovan je www.kutijice.com, a originalnu reklamnu reprezentaciju možete pronaći na www.lepeze.com – pa ako tragate za nečim sličnim nemojte oklevati da ih posetite…

Ili nas samo→ kontaktirajte odmah…

A onda sve prepustite nama!
→ Pogledajte i ovo:

Akcije, popusti, specijalne ponude...
Akcije, popusti, specijalne ponude…
Priprema, likovna rešenja, dizajn / slično kao Uputstvo za pripremu
Priprema, likovna rešenja, dizajn
Kako da nas najlakše kontairate?
Kako da nas najlakše kontairate?
Dizajn / slično kao Uputstvo za pripremu
Dizajn
Izrada probnih modela i uzoraka
Izrada probnih modela i uzoraka